maanantai 26. marraskuuta 2012

Rock-väen lemmikkieksentrikko


Ivor Cutler: Looking for Truth with a Pin (2005), 60 min.

Ivor Cutler (1923-2006) ei varsinaisesti ollut rock-eksentrikko, mutta hänen elämänsä ja uransa kytkeytyi monissa yhteyksissä brittiläiseen rock-kulttuuriin. Cutler oli koulutukseltaan opettaja, joka 1950-luvulla toimi jonkin aikaa radikaalista kasvatusfilosofiasta tunnetun A.S.Neillin Summerhill Schoolissa, ennen kuin hän alkoi kirjoittamaan lauluja ja runoja, joiden avulla hän pääsi esiintymään BBC:n vaikutusvaltaiseen John Peelin radio-ohjelmaan. Televisio-esiintymisensä ansiosta Paul McCartney huomasi hänet ja kutsui Cutlerin mukaan Beatlesin Magical Mystery Tour (1967) tv-elokuvaan, jossa hän esitti bussikuskina itseään pitävää Buster Bloodvesseliä, joka rakastuu intohimoisesti  Ringo Starrin tätiin Jessieen. Tätä kautta alkoi hänen tiensä koko Britannian tuntemaksi ja rakastamaksi hyväntahtoiseksi eksentrikoksi.
Cutlerin pukeutuminen oli aina perinteisen eksentristä. Hän käytti mielellään pussihousuja ja hattuja, jotka oli koristeltu kunniamerkein, ja jotka viittasivat hänen skottilaiseen taustaansa. Vaikka hän oli syntynyt Glasgow’ssa, Cutlerin vanhemmat olivat alunperin itä-Euroopan juutalaisia, jotka matkallaan Amerikkaan olivat päätyneet Skotlantiin. Cutler itse käytti aina kulkuvälineenään polkupyörää ja harvapuheisena miehenä kommunikoi mielellään tarralappujen avulla, joihin hän oli painattanut “cutlerismejaan”, kuten ”poistaaksesi tämän etiketin irroita se”. Tämä esimerkki kuvastaa hyvin hänen lapsenkaltaista dadaistista mielikuvitustaan, joka oli kenties tarkoituksellisesti tähdätty ärsyttämään brittiyhteiskunnan pedantteja, ja joka periytyi hänen saamistaan vaikutteista Summerhill Schoolissa. Ennen kaikkea  Cutler oli Edward Learin, Lewis Carrollin ja William Blaken eksentrisyyden  tradition jatkaja, jonka maailmankuvassa lapsenomainen ihmettely ja itsestäänselvyyksien surrealistinen kyseenalaistaminen oli hippiajan vastakulttuurin hengen mukaista, heijastaen Blaken I am but two days old runon eetosta.
Läpi uransa Cutler levytti juuri tämän henkisiä albumeita, joissa näkyi niin englantilaisen hulluttelevan trad-jazzin vaikutus kuin brittikoomikoiden Peter Sellersin ja Spike Milliganin vaikutus. Cutler esiintyi usein säestäen itseään urkuharmonilla ja bambuhuilulla, kirjoitti useita lastenkirjoja ja eksentrisiä muistelmia saavuttaen täten kunniaeksentrikon paikan brittiläisessä yhteiskunnassa, jota erityisesti moni sukupolvi populaarimusiikin esiintyjiä kunnioitti 1960-luvulta hänen kuolemaansa asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti