maanantai 12. marraskuuta 2012

Rodunjalostusta tohtori Moreaun saarella


TI 13.11 ERLE C.KENTON: Island of Lost Souls (1932), 70 min.

Tämä H.G.Wellsin tieteisromaaniin The Island of Dr Moreau (1896) perustuva kauhuelokuva on varhainen Hollywood-tuotannon esimerkki, joka kommentoi 1900-luvun alussa villinä käytyä keskustelua luonnonvalinnasta ja rodunjalostuksesta. Tohtori Moreau (Charles Laughton) on arkkityyppinen Lontoosta etelämeren eristyneelle saarelle paennut viktoriaanisen ajan hullun- nerokas tiedemies, joka pyrkii edistämään evoluutiota luomalla eläimistä ihmisiä. Moreau on kuin modernin ajan tohtori Frankenstein, tai ihmiskokeita keskitysleireissä tehneen natsitohtori Joseph Mengelen edeltäjä, joka kertoilee ensin vierailijoille viileän tieteellisesti työstään ja sen jälkeen haltioituneena lausuu: “Do you know what it feels to be like God”, samalla paljastaen suuruudenhulluutensa.
Laughtonin sadistinen ja “itämainen”, mutta samalla pehmeän yläluokkaista englantia puhuva herrasmiestohtori, luonnosteli Hollywoodia varten nerokkaan ja hullun rikollisen tyypin, jota on hyvin usein sopinut esittämään englantilainen näyttelijä, kuten viime aikoina Gary Oldman tai Ian McKellen. Eurooppalaisittain sofistikoitunut Moreau viittasi myös aikanaan eugeniikan ja vivisektion parissa puuhaileviin tiedemiehiin, jotka eivät piitanneet ihmiselämän arvosta, vaan utopioissaan suunnittelivat ihmisrodun jalostamista tieteen avulla. Tämän 1800-luvun tieteenhistorian suuren teeman  epätieteelliset “äpäräversiot” nousivat esiin sotien välisenä aikana ja olivat osaltaan vaikuttamassa natsien rotuoppeihin ja myös kaikenlaiseen kirjallisudessa ja populaarikulttuurissa tapahtuvaan fantasiointiin aiheesta.
Laughton tuo Moreaun hahmossa esiin ajan yli-ihmiskeskusteluun liittyvän perusongelman: kenellä on oikeus tehdä itsestään poikkeusyksilö asettuen muun ihmisrodun yläpuolelle ja millaista tulevaisuutta tällaiset ihmiset haluavat toteuttaa? Voiko tieteen avulla nopeuttaa evoluutiota vai onko ajatus asettumisesta luonnon yläpuolelle vaarallinen harha?
The Island of Dr Moreau tarjoaa myös mielenkiintoisen viitteen viktoriaanisella ajalla syntyneeseen antropologiseen tirkistelykulttuuriin. Yksi Moreun kokeiden tuotos, The Panther Woman, esittää ei-eurooppalaisen naiseuden eksoottisena ja eksentrisenä toiseutena, kuin eräänlaisena sirkusfriikkinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti