sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Suomalaisen eksentrisyyden pimeät nurkat


MATTI KASSILA: Tähdet kertovat, Komisario Palmu (1962), 95 min.

Matti Kassilan ensimmäinen Palmu-elokuva, Komisario Palmun erehdys, äänestettiin äskettäin Yleisradion järjestämässä kriitikkoäänestyksessä kaikkien aikojen parhaaksi kotimaiseksi elokuvaksi. Tämä kertoo jotain Kassilan elokuvien yli sukupolvien kulkevasta suosiosta, kuin siitä, millaisia elementtejä niihin on tallentunut suomalaisesta kulttuurihistoriasta.
Yksi näistä on ikimuistoisten tyyppien ja roolien rakentaminen, joiden kautta kotimaisen yksilöllisyyden kuvaus tulee nautittavalla tavalla esiin. Kassilan inspiraation lähteenä on ollut mm. 1950-luvun englantilainen elokuva ja sen eksentrikkogalleria, joka yhdistyy kotimaisen elokuvan ja kulttuurin perinteeseen. Kassilan vakionäyttelijät Toivo Mäkelä, Pentti Siimes ja Leo Jokela edustavat juuri tätä synteesiä, mutta Palmu-elokuvissa tulee esiin myös eksentrisen äärikäyttäytymisen uhkaava ja hullu puoli, erityisesti Mika Waltarin mielikuvituksesta syntyneiden rikollishahmojen kautta. Jussi Jurkan esittämä yläluokkaisen perheen turmeltunut vesa Bruno Rygseck elokuvassa Komisario Palmun erehdys (1960), Matti Oraviston esittämä uusnatsi elokuvassa Vodkaa, komisario Palmu (1969) ja Helge Heralan majuri elokuvassa Tähdet kertovat, komisario Palmu (1962) edustavat pitkälle edennyttä eksentrikon fanaattisuutta ja pakkomielteisyyttä, joka Kaasua, komisario Palmun uhrissa, rouva Skrofissa (Henny Valjus), yhdistyy myös uskonnolliseen fundamentalismiin.
Kassila on usein maininnut, kuinka Waltari ja roistoja esittävät näyttelijät “toivat esille mielenkiintoisia ulottuvuuksia pahuuteen.” Elokuvassa  Tähdet kertovat komisario Palmu löytyy tällaisen tyypin ääriesimerkki. Majuri Carl Gustaf Vadenblick (Helge Herala) on koomisuuteen asti karikatyyrinen uusnatsi, joka on sekoitus Adolf Hitleriä, Charlie Chaplinin Diktaattoria sekä tosielämän omalaatuisilla tempauksillaan hämminkiä ja kuuluisuutta sodan jälkeen herättänyttä eksentristä everstiluutnantti Sven Oskar Lindgreniä (1905-1968). Hän oli 1940-luvun sodissa kunnostautunut oikeistolainen upseeri, joka sai kyseenalaisen maineen ammuttuaan sotamies Hytin jatkosodan peräytymisvaiheessa ja osallistuttuaan sodanjälkeiseen asekätkentäjuttuun. Lindgren teki itsemurhan vuonna 1968. http://fi.wikipedia.org/wiki/S._O._Lindgren. Tarkistettu 29.12.2011.

1 kommentti: