maanantai 28. marraskuuta 2011

1980-luvun alkusoittoa


ISAAC JULIEN: Young Soul Rebels (1991), 105 min.

Videotaiteilija, valokuvaaja, maalari, kuvanveistäjä ja elokuvantekijä Isaac Julien on ollut yksi keskeisiä Thatcherin valtakauden kulttuurisen perinnön perkaajia Britanniassa. Derek Jarmanin tavoin hän on kuvannut tuon ajan todellisuutta homoseksuaalien näkökulmasta, mutta Julienin afrikkalainen tausta liittää hänet myös maahanmuuttajien kokemuksiin 1970- ja 80-lukujen nopeasti monikulttuuriseksi muuttuvassa Britanniassa.
Young Soul Rebels kuvaa pitkää kuumaa kesää 1977, jolloin Lontoo valmistautuu kuningattaren vallassaolon 25-vuotisjuhliin. Nämä juhlat ovat jääneet historiaan erityisesti Sex Pistolsien toisen singlen, God Save the Queen, aiheuttaman kohun ansiosta, ja punk-kulttuurin asettumisesta valtakunnan kollektiivimuistiin kuninkaallisten juhlallisuuksien rinnalle. Isaac Julien kuvaa tätä todellisuutta monipuolisesti myös värillisten nuorisokulttuurien kautta, pääosassa kaksi ‘soul-poikaa’, jotka pyörittävät autotallistaan käsin piraattiradioasemaa, ja joiden kautta britti-yhteiskunnassa osittain vielä pinnan alla muhivat seksuaalivähemmistöihin ja siirtolaisiin kohdistuvat jännitteet odottavat joutumista konservatiivien hyökkäyksen kohteeksi.
Mustasta musiikista ja sen erilaisista tanssimusiikkijohdannaisista tuli 1980-luvun Britanniassa valtapopulaarikulttuurin omaisuutta ja Julienin elokuvan yksi taso kiinnittyykin varhaisen klubikulttuurin ja siihen liittyvien kaupallisten intressien kuvaamiseen. Punkin ‘tee-se-itse-filosofia’ elää myös vahvana soul-poikien maailmassa, jotka ovat kuin hiomattomia versioita Thatcherin ajan populaarikulttuurin monenlaisista enterprenööreistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti