tiistai 9. marraskuuta 2010

Champagne Charlie


ALBERTO CAVALCANTI: Champagne Charlie (1944)


Champagne Charlie on pittoreskeja yksityiskohtia täynnä oleva kuvaus Lontoon music hallien supertähdeksi 1860-luvulla nousseesta George Leybournesta, alkuperäiseltä nimeltään Joe Sanders (1842-1884), jonka matkaa Leybournen kaivoskylästä viktoriaanisen ajan populaarimusiikin supertähdeksi filmissä seurataan.

Leybourne erikoistui repertuaarissaan juomalauluihin ja loi nimikkokappaleekseeen muotoutuneen Champagne Charlien kautta juopotteleven ja huikentelevaisen playboyn prototyypin populaarikuttuuriin. Leybournen ura kiteytyy elokuvassa myös kilpaan Lontoon viihdemaailman kuninkuudesta Alfred “Great Vancen” kanssa, joka erikoistui myös juovuttaviin juomiin liittyneisiin sävelmiin kuten Beautiful Beer.Leybourne tekstitti myös monia laulujaan – music hallin hengelle ominaisin huvittavan pompöösein nimekkein kuten The Daring Young Man on the Flying Trapeze.

Elokuvan ohjaaja brasilialainen Cavalcanti loi useissa 40-luvun Englannissa tekemissään elokuvissa (yhtenä hyvänä esimerkkinä aikakauden paras kauhuelokuva Dead of Night) tarkan ulkopuolisen katseen englantilaisuuden nyansseihin ja erikoisuuksiin. Siksi myös Champagne Charlie esittää vaikuttavan autenttisen ja historiallisesti tarkan kuvan musiikkiteattereista. Tähän vaikutti osaltaan varmasti se, että Cavalcanti oli aiemmin työskennellyt ranskalaisen elokuvan parissa lavastajana. Sota-ajan patrioottisia tunteita lietsova elokuva on kuitenkin hyvä esimerkki siitä, että propagandaviesti kansakunnan yhtenäisyydestä ei ole häiritsevä hyvin tehdyn historiallisen elokuvan sisällä, joka toimii myös pakopaikkana tuon ajan rasituksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti